SALMINEN, Matti


(1945– )


Operasångare


Matti Salminen är sedan millennieskiftet en av de internationellt sett mest berömda finländska operaartisterna. Han hör till eliten bland sångare med det sällsynta röstläget låg bas, och han har nått berömmelse särskilt med sina djupa rolltolkningar i Richard Wagners operor. Hans långa karriär kännetecknas av gedigen yrkeskunskap, jämnhet i rösten och karismatiskt rollarbete.


 

Matti Salminen inledde sina studier vid Åbo musikinstitut under ledning av Heimo Heimola och Lea Piltti och fortsatte dem vid Sibelius-Akademin med Matti Lehtinen som lärare. Salminen har också studerat i Rom som elev till Luigi Ricci. I sin ungdom uppträdde Salminen med lätt musik under artistnamnet Esa Pasa. Den här bakgrunden har antagligen skänkt Salminens konst dess jordnära och direkt kommunicerande karaktär.


 

Salminens barndomshem i Åbo var ett traditionellt arbetarhem, och inom familjen fanns ingen förståelse för pojkens lust att bli sångare. Men Salminens starka vilja segrade och han gjorde sin operadebut i Åbo 1964 som Karjanmaan Kyösti i Leevi Madetojas Österbottningar. År 1966 blev han antagen till kören vid Finlands nationalopera. Den största vändpunkten i karri­ären var 1969, då Salminen 24 år gammal och med en dags varsel ersatte den insjuknade Hannu Heikkilä i kung Filips roll i Verdis Don Carlos. Framträdandet lyckades väl och Salminen avancerade till husets bassolist. Samma år placerade han sig som tvåa i Villmanstrands sångtävling. ”Jag förlorade inte mot någon dålig sångare” skämtar han i sina memoarer. Vinnare var nämligen Jorma Hynninen.


 

År 1972 anställde Kölns opera Salminen som första bas, och han stannade som solist i huset till 1980. Samtidigt debuterade han också på andra scener: på Hamburger Staatsoper och Deutsche Oper i Berlin 1972, La Scala i Milano 1973, Covent Garden i London 1974, Parisoperan 1977 och Metropolitan i New York 1981. Salminens repertoar innehöll från början både stora italienska basroller (som den redan nämnde kung Filip, storinkvisitorn i Don Carlos och Ramfis i Aida), roller i ryska verk (furst Gremin i Tjajkovskijs ­Eugen Onegin, titelrollen i Musorgskijs Boris Godunov och Dosifej i Chovansjtjina) och Wagnerroller.


 

Salminen etablerade sig som specialist på Wagner då han var solist vid Bayreuths festspel 1976–1988. Han sjöng bl.a. i Den flygande holländaren (Daland), Tannhäuser (lantgreven), Lohengrin (kung Henrik), Tristan och Isolde (kung Marke), Mästersångarna i Nürnberg (Pogner), Parsi­fal (Titurel) och Nibelungens ring (Hunding, Fasolt, Fafner).


 

Salminen har uppträtt i alla viktiga opera­hus i världen, men tre av dem är särskilt betydelsefulla: Deutsche Oper i Berlin, Metropolitan i New York och operan i Zürich. Det var på Deutsche Oper han 1985 för första gången gjorde sin mest prisade roll, Hagen i Wagners Ragnarök. Också på Metropolitan blev han mycket populär i samma roll. Dessutom har han på Metropolitan gjort Sarastro i Trollflöjten, Rocco i Fidelio, kung Marke i Tristan och Isolde och Gurnemanz i Parsifal. Han var också med då Finlands nationalopera 1983 besökte New York och gjorde då Sima­na Arhippainen i Aulis Sallinens Det röda strecket. Sedan 1984 hör Salminen till solisterna på operan i Zürich. Han har bott i Schweiz och i Finland.


 

Salminen har uppträtt på operafestspelen i Nyslott sedan 1968. Där har han varit med i uruppförandet av Sallinens Ryttaren, i Trollflöjten, Den flygande holländaren, Don Carlos, Aida, Fidelio, Ödets makt och Tristan och Isolde. Han har också hört till operafestspelens konstnärliga kommitté och varit domare i Timo Mustakallio-sångtävlingen. Salminen har också regelbundet uppträtt i Finlands nationaloperas nya hus vid Tölöviken i Helsingfors, där han medverkat i Rhenguldet, Valkyrian, Chovansjtjina och Parsifal. Dessutom har han medverkat i uruppförandet av två nya finska operor där huvudrollerna har varit skrivna enkom för honom: Aulis Sallinens Kung Lear och Eino­juhani Rautavaaras Rasputin. Med den senare föreställningen gjordes sommaren 2005 ett gästspel i Mariinskijteatern i S:t Petersburg.


 

Salminen har uppträtt tillsammans med många av vår tids största dirigenter och regissörer: Karl Richter, Pierre Boulez, Marek Janowski, Bernhard Haitink, James Levine, Giuseppe Sinopoli och Nikolaus Harnoncourt. Han har gjort ca 50 skivinspelningar. Alla hans viktigaste roller i Wagneroperor har blivit inspelade, och till diskografin hör också lätt musik inspelad av finska skivbolag.


 

Matti Salminens sångkonst präglas av stark karisma förenad med gedigen yrkes­kunskap. Salminen behöver bara ställa sig på scenen så fångar han publikens uppmärksamhet. Hans mäktigt dånande, omfångsrika röst är auktoritativ, men det har inte hindrat honom från att vara en trovärdig tolkare också av schlager, romanser, tangor och julsånger.


 

Harri Kuusisaari


 

Matti Kalervo Salminen, artistnamn även Esa Pasa, född 7.7.1945 i Åbo. Föräldrar arbetaren Heikki Olavi Salminen och fabriksarbetaren Maire Ilona Wuokko. Gift med (1) redaktören Ritva Leena Procopé (född Grönroos) 1973, (2) tv-regissören Arja Tuulia Rinne (född Laine) 1982.


 

KÄLLOR OCH LITTERATUR. P. Hako, Pinnalla Matti Salminen (2006); P. Tuomi-Nikula, Kuningasbasso Matti Salminen (1994).


 

BILDKÄLLA. Salminen, Matti. 1993. Hufvudstadsbladets arkiv.

 

Publicerad i Biografiskt lexikon för Finland 4. Republiken M–Ö (2011).
Första webbpublicering i december 2014.
Artikelns permanenta identifikator för hänvisning:
URN:NBN:fi:sls-5409-1416928958015

 

Upp